Ponownie jestem i Przepis

Oj witam witam.

I co i po prostu klapa. Miałam się zmotywować to częstszych wpisów i nie wyszło.  Tak zwyczajnie weny mi brakło, bo o nie co do opisania się znalazło.

Już po Świętach. Zleciały tak szybko, że człowiek pamięta tylko przygotowania. U nas jak zwykle rodzinnie. Prababcia Misi z rodzinką się zjechała na Wigilię, więc młoda miała ogromną radochę. Tak ona wręcz uwielbia rodzinne spotkania.  No dobra Świątecznym wpisem, jak to u nas było , nikogo zanudzać nie będę. W ostatnim czasie pojawiło się ich dość dużo.

Dziś po prostu zaserwuję przepis :D

Zrobiony dziś pierwszy raz, ale wszystkim przypadł do gustu. Może dlatego, że smak pierogów ruskich w 99 % jest. Do rzeczy…

 

Kluski ruskie.

SKŁADNIKI:

 

400 gramów ugotowanych ziemniaków
300 gramów zmielonego półtłustego twarogu
3 średnie cebule
2 jaja
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
okrasa:
200 gramów wędzonego boczku
2 średnie cebule olej do smażenia
1 łyżka oleju do gotowania klusek

 

PRZYGOTOWANIE:

 

3 cebule siekamy, podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, schładzamy. Ziemniaki łączymy dokładnie z jajami, mąką, twarogiem, przysmażoną cebulą i przyprawami. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju, gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy. Boczek kroimy w paseczki, przysmażamy z pozostałą cebulą. Kluski polewamy omastą z boczku i cebuli.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>